Eind 2023 adviseerde de NVMO-commissie BOM niraparib bij het ovariumcarcinoom alleen te geven aan patiënten met een positieve homologe-recombinatiedeficiëntie (HRD)-score. HRD-diagnostiek werd echter nog niet standaard uitgevoerd in Nederland. Wat …
In het kader van het Uitvoeringstraject moleculaire diagnostiek zijn lijsten opgesteld met klinisch noodzakelijke targets waarop kan worden getest bij uitgezaaide kanker, om patiënten te selecteren voor passende doelgerichte therapie. …
Recentelijk publiceerde de Commissie ter Beoordeling Diagnostiek (cieBOD) een beargumenteerd advies voor de primaire predictieve moleculaire analyse van circulerend tumor-DNA in bloedplasma bij patiënten met stadium IIIB-IV niet-kleincellig longcarcinoom in …
De Commissie Beoordeling Add-on Geneesmiddelen van Zorgverzekeraars Nederland publiceerde het Standpunt inzake brede moleculaire analyse bij niet-kleincellige longkanker (non-small-cell lung cancer, NSCLC).1 Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani (adviserend apotheker, …
Dr. Joris van de Haar (arts-onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam) en dr. Paul Roepman (klinisch moleculair bioloog in de pathologie, Hartwig Medical Foundation, Amsterdam) zijn eerste en tweede …
Eind vorig jaar zag de Kwaliteitsstandaard Organisatie van moleculaire pathologie diagnostiek in de oncologie het levenslicht. Deze standaard definieert de voorwaarden waaraan de organisatie binnen afdelingen, laboratoria, ziekenhuizen en regio’s …
Hoe dient het informed consent voor een moleculaire tumortest in de praktijk te worden verkregen en vastgelegd? Met deze vraag als uitgangspunt nam prof. dr. Margreet Ausems (hoogleraar Klinische Oncogenetica, …
Door de TNM-classificatie te combineren met een postoperatieve ctDNA-test is bij patiënten met stadium III-coloncarcinoom het risico op een recidief na adjuvante chemotherapie veel beter te voorspellen dan met enkel …
Moleculaire diagnostiek in de pathologie betekent het screenen van steeds meer genen op afwijkingen. En dat levert de rapportage van grote aantallen varianten op, die soms voorkomen in genen die …
In de afgelopen vijf jaar werd in het Nederlandse TANGO-project onderzocht hoe whole genome sequencing optimaal kan worden ingezet voor de gepersonaliseerde behandeling van patiënten met gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom of …
Net als alle andere weefsels en organen bevatten tumoren (en hun metastasen) tal van micro-organismen. Kennis van de precieze samenstelling van dit microbioom is belangrijk, stelt onderzoeker Tom Battaglia MSc., …
Bij kinderen worden tumoren van het centrale zenuwstelsel geclassificeerd op basis van beeldvormend en intra-operatief histologisch onderzoek. Door de enorme diversiteit aan subtypes leiden deze onderzoeken echter lang niet altijd …
Het optimaal inzetten van doelgerichte en immunotherapie vereist inzicht in het moleculaire en histologische profiel van de tumor. Nu deze vormen van therapie ook (kunnen) worden toegepast bij de vroegere …
Met zo’n tachtig miljoen pathologieverslagen uit een periode van meer dan dertig jaar is het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (Palga) een ware goudmijn voor de medische wetenschap. In Groningen ontwikkelen …
FAPI-PET is booming binnen het klinisch onderzoek naar beeldvorming bij kanker. Het aantal tracers groeit met de dag, de publicaties zijn niet meer bij te houden en in Nederland werd …
Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht hebben met single-cell RNA sequencing het immuunlandschap van neuroblastoom met hoge resolutie in kaart gebracht. Deze immuunatlas identificeert de NECTIN2-TIGIT-as …
Afgelopen zomer adviseerde Zorginstituut Nederland de minister van VWS de voorwaardelijke toelating van entrectinib en larotrectinib, twee zogeheten NTRK-remmers, in het basispakket voor verzekerde zorg om te zetten in een …
Patholoog en bestuurssecretaris van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie prof. dr. Vincent Smit (Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden) was mede namens de NVVP, samen met JanWillem Leeuwis (patholoog in Rijnstate, …
De kwaliteit van de moleculaire diagnostiek in de Nederlandse oncologie is van zeer hoog niveau, maar dient beter te worden georganiseerd. In opdracht van Zorginstituut Nederland werd daarom de kwaliteitsstandaard …
Op 28 september jl. werd in Breukelen de nascholing ‘Oncomid: afstemming van de moleculaire diagnostiek in de regio’ gehouden. Doel van deze nascholing was onder andere om een overzicht te …